Hvorfor kan det bli problemer med øre og bihuler om bord?

Du har sikkert lurt på hvorfor det popper i ørene når du flyr og hvorfor det kan bli vondt i ørene og bihulene? Når du er ombord, hører du ofte barnegråt etter at flyet har steget til marsjhøyde, eller når det er på vei ned. Vanligvis er det fordi ørene gjør vondt og man vet at øreproblemer er den vanligste, medisinske problem som oppstår i et fly. Hva er grunnen til det?

Mellomørene og bihulene er hulrom med så pass stive vegger at de ikke kan bevege seg med forandringene i lufttrykket når flyet går opp og det leser du mer om her. Skal du reise med barn som har øreproblemer kan du lese om det i et eget kapittel om barn ombord.

Øret består av 3 deler: Ytre øret, mellomøret og indre øret. Ytre øret består av ørekanalen som stopper ved trommehinnen. Trommehinne skiller ytre øret og mellomøret, er helt tett slik at væsker og gasser ikke slipper gjennom. I mellomøret er ørebena som er viktige for hørselen vår og det er en liten tube ned til bihulene, slik at lufttrykket kan utlignes. Indre øret inneholder øremusklingen og nerveender, ogy er bl.a. viktig for balansen og hørselen. Her er det ikke luft eller gass som kan utvide seg.

Bihuler: Vi har 3 par bihuler, over kjevene, mellom øynene og i pannen. Det er vanligvis åpne kanaler til bihulene og utligning av trykk, i f. eks. flykabinen går automatisk.

Bør ikke fly: Hvis du de siste 10-14 dager, har vært gjennom kirurgi i mellomøret, fjernet tonsiller (mandler), operert i bihuler eller kjever eller har andre skader/brudd i nese, bihuler eller øre! Du må ikke fly hvis du har en akutt mellomørebetennelse, bihulebetennelse, kraftig forkjølelse som hemmer utligning, kraftig allergisk reaksjon i nese/bihuler som ikke er under kontroll, osv.  ER DU I TVIL: KONTAKT LEGE!


Bihuleproblemer om bord

Bihulene er hulrom og hvis de blokkeres, vil gassen som lukkes inne i dem, skape store problemer under oppstigning og nedstigning. Det gir opphav til nesten ulidelige smerter i ansiktet, hodepine og bak øynene! De vanligste årsakene til at bihuler kan blokkeres er store polypper, akutte eller kroniske bihulebetennelser, forkjølelser som gjør at nesen blir tett, allergi og andre, men sjeldne tilstander. Dersom du vet at du har bihuleproblemer, må du kontakte lege før du tenker på å reise med fly! Enkle tilstander kan lett ordnes ved hjelp av nesespray og/eller neseskylling, allergimedisiner, slimløsende medikamenter eller slimhinneavsvellende medikamenter som f. eks. phenylpropanolamin.

Øreproblemer om bord

Det er mellomøret som kan bli det store problemet med hensyn til flyreiser, fordi det er et hulrom som inneholder luft og som kan bli blokkert. Lufttrykket på utsiden av trommehinnen varierer hele tiden sammen med det som skjer i omgivelsene rundt. Trykket i mellomøret må følge etter og det skjer automatisk - gjennom øretuben - når vi svelger, snakker, gaper, osv. Hvis det ikke kan skje, blir luften lukket inne. Hvis du da skal ut å fly, vil luften utvide seg når flyet stiger opp og presse trommehinnen utover. Når flyet er kommet i marsjhøyde (36 000 til 40 000 fot), vil luften absorberes langsomt og smerten går som regel tilbake. Når flyet går ned, vil det motsatte skje, dvs. det økte trykket på utsiden av trommehinnen, vil presse den innover i mellomøret og smerten kan ofte bli verre enn da flyet steg opp! I verste fall kan trommehinnen sprekke og det kan blø fra øret!

Hva kan blokkere for øretuben? Vanlig forkjølelse gir hevelse i slimhinner, væske i mellomøret, polypper i nesen, andre mer spesielle øresykdommer. Ørevoks og øreplugger, kan også blokkere for utligning på utsiden av trommehinnen.

Hva kan gjøres for å utligne trykket? Ofte klarer det seg med å svelge og/eller gape. Tygg en tyggegummi eller drikk. Hvis ikke det fungerer, er den vanligste metoden Vasalva's manøver, se bildet! Man holder for nesen, tar er munnfull luft og lukker munnen. Deretter bruker men musklene i i ansiktet og halsen, til å øke trykket i svelget og bihuler. Da vil man som regel, kjenne et popp i mellomørene, og trykket utlignes. Hvis ikke dette er nok, er det nødvendig med en nesespray eller det finnes også et medikament som kan hjelpe mange av dere som er spesielt plaget. Det kan enten være slimløsende eller slimhinneavsvellende medikamenter. Disse er på resept.

                                   Om oss                        Logg inn                        Betingelser

© Flylegen.no