Ta kontroll over kostholdet

Flylegens spalte.

Lars Tjensvoll, Fornebuveien 39, 1366 Lysaker. lars@flylegen.no

 

 

KOSTHOLD, HELSE OG DET DAGLIGE BRØD!

 

Dette har jeg forstått er et vanskelig tema, og som håndteres forskjellig i de ulike selskap. Jeg ønsker bare å bidra med min vurdering av og refleksjoner over hvordan den enkelte av dere kan ta kontroll over eget kosthold.

Trivsel er et nøkkelord og mitt viktigste poeng er: unngå å bli sulten og det gjør man bare ved å spise ofte nok! Drikk rikelig, hele dagen, og da fortrinnsvis vann! Vann er bra som drikke til alle måltider og er den beste tørstedrikk og gir ikke kalorier.

 

Derfor må måltidene planlegges og det er her de fleste av de pilotene jeg har snakket med, mener det ikke er mulig å få til pga. den uregelmessig arbeidstiden dere har. Jeg mener likevel at det bør være mulig å finne en del felles måter dere kan løse problemet på! Derfor: Planlegg måltidene! Spis et varmt måltid nå du kan, dvs. enten som lunsj, middag eller kvelds. Prøv å unngå flymat fordi den er ikke sund, det er oftest for lite (og fordi den nå nesten er borte på de korte rutene). På de lange rutene er det anderledes, og der er det naturlig at dere får de nødvendige måltidene underveis.

 

Jeg vil forsøke å komme med et forslag til hvordan dere kan legge opp til å få de nødvendige 5-6 måltidene i løpet av en dag. Det er viktig å spise ofte nok! Ha frukt og matpakke i vesken. Det er ikke tvil om at dere ikke er helt ”fitt for flight” når det er lenge mellom måltidene og sulten gnager! Det bør også arbeidsgiver være veldig klar over!

 

1. måltid: start gjerne dagen med et havremåltid: havregrøt eller müsli som gjerne kan inneholde nøtter. rosiner og tørkede frukter. Bruk gjerne et surnet melkeprodukt som Biola, Kefir, Cultura fordi det inneholder en del bakterier som er bra for tarmene og fordi de stort sett inneholder lite fett. Fordelen med et havremåltid er at det metter godt og gir et godt ernæringsgrunnlag for resten av dagen. Det er også hjertesundt, hvis dere husker all oppmerksomhet om dette i media for 15-20 år siden. Jeg mener at dette første måltidet, bør dere også kunne få til på hotellene om morgenene. Dersom det ikke er tilgjengelig alle steder, bør det være en smal sak for selskapene å få til dette.

2. måltid: Brødmåltid, 4-5 timer etter det første måltidet og ikke etter klokka. Spiste du frokost kl. 05, så trenger kroppen din mat kl. 9-10 og ikke kl. 11-12! Smør matpakke og av så grovt brød som du kan like, gjerne fullkornbrød. Hjemme, og på de fleste hotellene, er det tilgjengelig det som trengs for å lage en matpakke – hvis du vil!

3. måltid: 3-4 timer senere er det naturlig med et mellommåltid bestående av frukt/grønnsaksmåltid: eple, pære, appelsin, ananas, papaya, melon, kålrabi, gulrøtter, osv. Banan og druer er også ok, men inneholder så mye sukker at det ikke er sundt å spise for mye av det.

4. måltid: Varmt/middag 3-4 timer senere. Viktig måltid, som med dagens kunnskap om fornuftig sammensetning av mat, bør inneholde mest grønnsaker og salater. Her der det uante muligheter til kombinasjon og man får nå kjøpt mye salater på kafeer og butikker på flyplassene. Poteten er en grønnsak og bør begrenses til en stk. pr middag. Pasta er stort sett fint mel og derfor ikke så heldig. Ris er derimot noe mer næringsrikt, som f.eks. basmatiris, og kan brukes i litt større mengder. Kjøtt bør brukes i begrensede mengder og dette punktet bryter med gode, gamle norske tradisjoner med kjøtt og fete sauser. Men jeg tror det ikke er så store omstillinger som skal til, bare du er motivert til selv å bestemme hva du vil spise. Fisk kan brukes i forholdsvis rikelige mengder, og er et sundt og godt tilskudd til kosten. Dressenger til salaten: her er det et utall, og mange ganske fete og kaloririke. Jeg vil anbefale bruk av syrlige dressenger, gjerne ren basalmikoeddik.

5. måltid: Litt avhengig av når du stod opp, blir dette det siste måltid. Kan bestå av veldig mye forskjellig som brød, knekkebrød, yoghurt, frukt, osv. Bør ikke være stort, men inneholde mat som gir fiber og dermed en metthet som kan vare.

 

Alt du putter i munnen er et måltid: Mange sliter etterhvert med overvekt fordi dere spiser for mye. Alt man putter i munnen blir et måltid fordi det tilfører kalorier og setter i gang fordøyelsen. Derfor blir det enkleste å legge de ekstra tingene dere vil unne dere til tiden for måltidet. Sammen med frukten går det an å spise en is. Problemet blir når isen puttes inn mellom måltidene, eller lar det bli et måltid og lså kan det 6-7 timer før neste måltid! De aller fleste, med vektproblemer, spiser for sjeldent og lar middagen på kvelden bli veldig stor.

 

Hvordan tilpasse måltidene til den daglige timeplanen: Så vidt jeg forstår, er det mange grunner til at dere ikke føler det er lett å tilpasse måltidene, særlig på de korte ruter. Det kan være 40 min. flytur og kort tid på bakken. Dette er ikke blitt bedre de siste årene, og jeg forstår at det er et stort problem. Etter mine begreper er det også et sikkerhetsproblem når dere ikke får ta den nødvendige spisepausen, som alle andre nordmenn har en lovpålagt rett til å få. Det er viktig å få spise i ro og tygge maten ordentlig. Inntil det kan komme forbedringer i dette, bør dere likevel ta kontroll her også og legge inn de tidene der det kan passe å tygget maten. Jeg tror det er viktigere at dere får måltidene hyppige nok slik at kroppen får det den trenger og dere får holde dere mette og opplagte.

                                   Om oss                        Logg inn                        Betingelser

© Flylegen.no